Oğlak Burcu Efsanesi
Babil: Tanrı Ea
Babilliler’in taş oyma yazıtlarında Oğlak’ı simgeleyen Tanrı Ea, yarısı balık, yarısı oğlak olan hayvan figürü ile simgelenmiştir. Tanrı Ea, balık şeklinde bir pelerin takarak yürürken resmedilmiştir. Bir başka Babil kaynağı, onun hakkında okyanusların altında yaşayan bir Tanrı olarak söz eder. Gündüzleri insanlığı aydınlatmak için yeryüzüne çıkar, insanları eğitir. Geceleri ise tekrar dibe geri döner. Ea, kelime anlamında “suyun evi”dir. Bir ülkenin ihtiyacı olan su kaynaklarının değerini ifade eder. Ea, mitolojide ülkenin bilgeliğinden ve yetenekliliğinden de sorumludur. Bu yüzden Oğlaklar el sanatlarıyla ilişkilendirilirler.
Tanrıların Habercisi Hermes’in Oğlu: “Pan”
Pan, vücudu ve kolları aynen insan şeklinde olan, kulakları, boynuzları ve ayakları oğlağa benzeyen bir varlıktır.Babilliler’den sonraki mitler, Oğlak burcu için karışık ve anlaşılmaz birtakım ifadelere bürünür. “Pan” adında mitolojik bir tiple bağlantı kurulur. Pan, Tanrılar’ın habercisi Hermes’in oğludur ve vücudunun üst kısmı insan şeklindedir. Boynuzları vardır, kulakları ve ayakları ise bir oğlağı andırır. Annesinin kim olduğu bilinmez. Kimisine göre Callisto, kimisine göre de Penelope’dir.
Pan, çobanlara gizem dolu sesle bir flüt çalar. Aynı zamanda cezbedicidir ve cinselliğe düşkündür. Su perilerinin peşinden koşar, onları baştan çıkartmaya çalışır. Pan, dağlarda, ıssız yerlerde ve mağaralarda yaşamayı sever.Bir gün su perileriyle oynayıp zıplarken bir tanesini çok beğenir. Onu tam yakalamak üzereyken, su perisi, babası Irmak Tanrısı Ladon’u yardıma çağırır. Ladon, kızını korumak için onu bir nehir sazına çevirir. Pan’ın girişimi başarısızlıkla sonuçlanır. Kendini teselli etmek isteyen Pan, nehir sazlarını keserek, bir çalgı yapar. Bu çalgının adı panflüt olarak anılır. Çalmaya başladığında, gizemli, mistik bir melodi tüm evrene yayılır. Pan, bu flüdüyle, Müzik ve Ses Tanrısı Apollo’ya bile meydan okuyarak onunla yarışmıştır.
Astrolojide Pan’ın yalnızlığı, davranışları ve sessizliği Oğlak burcunun karakteristik özelliklerine eş tutulmuştur.
|